Napište nám
+420 725 971 256
Dezinfekce proti koronaviru
HOT LINE DEZINFEKCE
725 971 256
(Po-Ne)

Jak na octomilky

Octomilky. Drobounké mušky, které nezpůsobí žádnou škodu, nebudí protivným bzučením, neštípou, přesto svou přítomností kazí náladu všem hospodyňkám. Roj drobných černých teček se s urputností sobě vlastní objevuje nad miskou ovoce nebo kolem odpadkového koše snad každé léto. Jak jej z domácnosti vyhnat?

Švestkové mušky

Octomilky vyhledávají vlhko, teplo, a hlavně přítomnost kvašeného ovoce. Naše babičky často mluvily o muškách „švestkových“ právě pro tuto spojitost. Jakmile se na konci léta objevily švestky, kolem sadů, ale i v domácnosti během jejich zpracování, se objevil roj černých mušek.

V dnešní době není třeba na čerstvé ovoce čekat podle sezony, dopřát si můžeme čerstvá jablka, jahody, hroznové víno doslova po celý rok. Samozřejmě, že na takovou nabídku reagují i octomilky. Rády se však objevují i kolem sladkých koláčů s ovocnou náplní, mají rády sladké nápoje nebo kávovou sedlinu. Občas se usadí i v blízkosti pokojových květin, zvlášť pokud to přeháníte se zálivkou a svrchní zemina nabízí stabilní vlhké a teplé „zázemí“.

Nejlepší obranou je prevence

To nejlepší, co můžete proti octomilkám dělat, je dodržovat preventivní opatření. Pokud si potrpíte na vystavené ovoce na stole, denně kontrolujte, zda se neobjevují první známky kvašení. Pravidelně vynášejte odpadkový koš, vyměňujte filtr v kávovaru a myjte nádobí. I relativně malý zapomenutý bio odpad může nalákat octomilky. Mušky velmi rychle kladou vajíčka a do několika málo dní svoje stavy znásobí. Totéž platí i o zbytcích nápojů. Sklenice od vína, piva nebo sirupů ihned opláchněte a po večírku si dejte záležet na pečlivém časném úklidu.

Účinnou prevencí je také časté větrání, octomilky nesnáší proudění vzduchu a už vůbec ne chlad!

Chemie až na posledním místě

Mezi babské rady patří – hřebíček. Pokud už se u vás octomilky zabydlí, prý pomáhá talířek s hřebíčkem, jeho vůně octomilky vypudí. Vám naopak může příjemně vonět. Podobně má fungovat i česnek, ale to není zrovna ideální bytová vůně pro nikoho.

V drogerii se dá zakoupit speciální pásek, který je opatřený lepivou vrstvou. Octomilky má přivábit a pevně zachytit. Podobnou past si můžete vyrobit i sami, stačí do sklenice nalít trochu vína, a místo víčka přetáhnout průhlednou folii, do které uděláte několik malých děr. Octomilky přivábí nápoj, zaletí do sklenice, ale ven se již nedostanou.

Až jako poslední by měla přijít na řadu chemie. Zejména proto, že octomilky osazují výhradně obytné prostory, nejčastěji kuchyni. Nebezpečné přípravky nesmí přijít do styku s jídlem a velký pozor musíte dát i na děti nebo domácí mazlíčky. Jakákoliv chemie musí být vždy aplikovaná přesně podle návodu, doporučujeme hodně větrat a dbát na pečlivé odstranění jakýchkoliv stop a zbytků.

Octomilky nejsou tragédie ani známkou zanedbané domácnosti. K horkému letnímu počasí prostě patří, a i kdyby všechny rady selhaly, jakmile dojíte poslední kousek čerstvého ovoce, zmizí sami za lepším.

 

Naše služby

Profesionální úklid

Úklidové služby

Úklidová firma

NEZÁVAZNÁ POPTÁVKA - ÚKLID

Odešlete nezávaznou poptávku pro zjištění ceny.

Prosíme, uveďte následující důležité informace.

Byty, rodinné domy

  • Adresa, výměra v m2.
  • Typ úklidu (klasik/general) + činnosti navíc (doplňkové služby).
  • Čistící prostředky a vybavení - vlastní/naše.

Kanceláře, kancelářské prostory, firmy

  • Adresa, výměra v m2.
  • Počet pater, místností, stolů, WC, kuchyněk - popis objektu.
  • Čistící prostředky a vybavení - vlastní/naše.
  • Preferovaný čas úklidu.

Objednávky přijímáme

Pondělí až pátek 8 - 18 hod.
Mob.: +420 725 971 256

info(zavináč)uklidmi(tečka)cz

Sídlo firmy

Ukliďmi.cz
Jankovcova 1566/2b
170 00 Praha 7

Fakturační údaje

Michal Anýž
Třebešovská 2254/105
193 00 Praha 9
Horní Počernice

Číslo učtu : 772772772
Kód Banky : 0600
IBAN: CZ73 0600 0000 0007 7277 2772
BIC ( SWIFT ): AGBACZPP

 

IČ: 69528608
DIČ: CZ8008140261

zavolejte nám
Odesláním tohoto formuláře beru na vědomí, že pro vyřízení poptávky jsou zpracovávány výše uvedené identifikační (jméno a příjmení) a kontaktní osobní údaje (telefonní a e-mailový kontakt), jejich poskytnutí je dobrovolné, bez nich by však nebylo možné zaslat naší cenovou nabídku a posléze uzavřít smlouvu.

Více o zpracování osobních údajů naleznete v informaci o zpracování osobních údajů dostupné na webových stránkách v části GDPR.