Napište nám
+420 725 971 256
Dezinfekce proti koronaviru
HOT LINE DEZINFEKCE
725 971 256
(Po-Ne)

Úklid podle KonMari

KonMari je ve své podstatě systém, který vás provede úklidem celé domácnosti, ale třeba i kanceláře. Snaží se urovnat a nově uspořádat všechny věci, od oblečení, přes ložní prádlo, kosmetiku, nebo vybavení kuchyně tak, aby vše působilo harmonicky, čistě a upraveně. Nová domácnost vám má trvale přinášet nejen dobrý pocit z krásného prostředí, ale také zásadně usnadnit další údržbu.

Inspirace z Japonska

První zásah vyžádá hodně času a energie. Ale výsledek rozhodně stojí za takovou investici. Autorkou KonMari je Japonka Marie Kondo, která vede vlastní úklidovou službu a systém tak mohla navrhnout nejen z osobních zkušeností, ale z rozsáhlé profesionální praxe. Navíc přidává úklidu nadstavbu, systém KonMari se v mnohém inspiruje u filosofie Feng shui. Výsledek práce má vytvářet harmonii, propojit všechny věci, které spolu souvisí a sladit je.

Velký třesk

Do úklidu se nepouštějte v podvečer, budete unavení a v polovině práce vám dojde nadšení. Naplánujte si třeba volnější odpoledne nebo ideálně víkendový den. Je třeba postupovat v daném pořadí. Vaše práce začne v šatně, nebo ve skříních s oblečením a textilem. Poté následuje knihovna, pracovna, pak společný obývák. Další místností, kam se propracujete bude koupelna a kuchyně a úplně poslední k úklidu zbývají věci s citovou hodnotou, památky, vzpomínkové předměty.

Pokud vás někdo zastihne uprostřed práce, zažije možná šok. Základem je totiž vyklidit celou šatní skříň na jednu velkou hromadu a teprve z té jednotlivé kousky postupně třídit a rozdělovat. Místo úklidu vypadá první krok spíš jako nepřehledný chaos.

 

Řiďte se srdcem, ale zapomeňte na zbytečnou nostalgii

Práce zabere opravdu hodně času, musíte projít kousek po kousku, ale rozhodovat byste se měli intuitivně. Pokud daný kousek oblečení dlouho nenosíte, najdete jej zmačkané úplně vespod poliček, pak je zbytečné. Velmi pravděpodobně se k jeho nošení nikdy nevrátíte. Stejně kritičtí a přísní buďte i k oblečení, které vám nesedí a které si necháváte „až zhubnete“. Třeba ano, můžete se dostat do lepší formy, ale pak vás určitě potěší oblečení nové a ono starší zůstane dál na dně skříně.

Často máme pocit, že domácnost není vybavena dostatkem úložných prostor. Ve skutečnosti jen zbytečně skladujeme a uchováváme nepotřebné věci. Jakmile se dostanete do tempa a zvyknete si na myšlenku zásadního protřídění věcí, můžete se od oblečení a ložního prádla nebo koupelnového textilu dostat k dalším předmětům. Už mnohem rychleji a lépe projdete knížky, sbírky CD, dekorační předměty, prostě veškeré vybavení. Opravdu si dejte záležet a oprostěte se od výčitek nebo dlouhého přemýšlení. Zbavte se věcí, kterými jen zanášíte svůj prostor. Udělejte si místo, a nejen ve skříni, ale i v hlavě. Výsledek se na vás přenese i v pocitu osobní očisty.

Dokonalý soulad a pořádek

Systém však nekončí v přísném třídění věcí. Důležité je také to, jak ponechané kousky vrátíte zpátky do skříní. KonMari vás povede ve směru zleva doprava, jako když čtete. Vše by mělo po uložení vytvářet rovnou linii, pokud budete třeba věšet oblečení na ramínka na tyč, pak by vlevo měly být kabáty a dlouhé šaty a směrem doprava kratší košile nebo halenky. Opticky má vše vytvářet symbol cesty do kopce. Také je důležité uložit věci v barevné kompozici, ve skříni směrem doprava musí barvy slábnout a rozjasňovat se. Pokud budete ukládat třeba ponožky nebo spodní prádlo do šuplíku, pak světlé tóny dopředu a směrem od vás tmavé.

Psychologicky na vás bude takové rozložení působit pozitivně. Podpoří ve vás pocit růstu a optimistické naladění. Že už se dlouho chystáte k zásadní změně? KonMari může být tím správným impulzem.

 

Nechcete-li se trápit úklidem sami, objednejte si profesionální úklidovou firmu.

NEZÁVAZNÁ POPTÁVKA - ÚKLID

Odešlete nezávaznou poptávku pro zjištění ceny.

Prosíme, uveďte následující důležité informace.

Byty, rodinné domy

  • Adresa, výměra v m2.
  • Typ úklidu (klasik/general) + činnosti navíc (doplňkové služby).
  • Čistící prostředky a vybavení - vlastní/naše.

Kanceláře, kancelářské prostory, firmy

  • Adresa, výměra v m2.
  • Počet pater, místností, stolů, WC, kuchyněk - popis objektu.
  • Čistící prostředky a vybavení - vlastní/naše.
  • Preferovaný čas úklidu.

Objednávky přijímáme

Pondělí až pátek 8 - 18 hod.
Mob.: +420 725 971 256

info(zavináč)uklidmi(tečka)cz

Sídlo firmy

Ukliďmi.cz
Jankovcova 1566/2b
170 00 Praha 7

Fakturační údaje

Michal Anýž
Třebešovská 2254/105
193 00 Praha 9
Horní Počernice

Číslo učtu : 772772772
Kód Banky : 0600
IBAN: CZ73 0600 0000 0007 7277 2772
BIC ( SWIFT ): AGBACZPP

 

IČ: 69528608
DIČ: CZ8008140261

zavolejte nám
Odesláním tohoto formuláře beru na vědomí, že pro vyřízení poptávky jsou zpracovávány výše uvedené identifikační (jméno a příjmení) a kontaktní osobní údaje (telefonní a e-mailový kontakt), jejich poskytnutí je dobrovolné, bez nich by však nebylo možné zaslat naší cenovou nabídku a posléze uzavřít smlouvu.

Více o zpracování osobních údajů naleznete v informaci o zpracování osobních údajů dostupné na webových stránkách v části GDPR.